Dünyanın dört bir yanından uzmanlar İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’nde buluşacak

Dünyanın dört bir yanından uzmanlar İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’nde buluşacak

15-21 Mart’ta “Yeniliğe Davet” sloganıyla tüm Türkiye’yi geleceği inşa etmeye çağıran İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi, birbirinden değerli ve alanında uzman 80’e yakın konuşmacıyı İzmir’de buluşturacak.
 
Kongrenin ilk günü olan 15 Mart’ta Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde (AASSM) başarılı sanatçılar Melisa Sözen ve Mert Fırat’ın sunumuyla ve Karsu’nun konseriyle başlayacak oturumda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, kongrenin açılış konuşmasını gerçekleştirecek.

Ardından Cumhuriyet Halk Partisi Genel Sekreteri Doç. Dr. Selin Sayek Böke, araştırmacı yazar Bekir Ağırdır, TÜRKONFED Yüksek Danışma Kurulu Başkanı Şükrü Ünlütürk, Ekonomiden Sorumlu Eski Devlet Bakanı Prof. Dr. Işın Çelebi, Siyasetçi ve yazar Gülsün Bilgehan, Bilkent Üniversitesi’nden iktisatçı Prof. Dr. Refet Gürkaynak, iktisatçı ve yazar Dr. Serdar Şahinkaya konuşmalarını gerçekleştirecek. Günün kapanış konuşmasını ise sanatçı ve aktivist Sir Bob Geldof “Fark Yaratmak” başlıklı konuşmasıyla dinleyicilerle bir araya gelecek.
 
Kongre 16 Mart’ta “Vicdana Davet” ediyor
Melisa Sözen’in sunumuyla AASSM’de düzenlenecek ikinci günde gazeteci, yazar ve iktisatçı Uğur Gürses, Boğaziçi Üniversitesi’nden sosyolog Prof. Dr. Çağlar Keyder, Bilkent Üniversitesi’nden iktisatçı Prof. Dr. Ali Hakan Kara, siyasal iletişim uzmanı ve Avrupa Siyasi Danışmanlar Derneği Başkanı Dr. Gülfem Saydan Sanver katılımcılarla buluşacak.

Öğle arasından sonra ise Oxford Üniversitesi’nden tarihçi ve yazar Prof. Dr. Timothy Garton Ash, DEVA Partisi Sanayi Girişimcilik ve Dijital Dönüşüm Politikaları Başkanı Burak Dalgın, TED Üniversitesi’nden iktisatçı Prof. Dr. Ayça Tekin Koru, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Selçuk Sarıyar, Cumhuriyet Halk Partisi Yoksulluk Dayanışma Ofisi Koordinatörü Hacer Foggo, New York Üniversitesi’nden Davranış Bilimi Uzmanı Prof. Dr. Selçuk Şirin, Tek Gıda İş Sendikası’ndan akademisyen Yıldırım Koç, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkan Orhan Turan ve City University of New York’tan teorik fizikçi Prof. Dr. Michio Kaku konuşmalarını gerçekleştirecek.

Kongrenin ikinci günü, tüm geliri Bir Kira Bir Yuva kampanyasına bağışlanacak olan Melike Şahin’in dayanışma konseriyle sonlanacak.
 
17 Mart’ta Paydaş Buluşmaları başlıyor
Kongre 17 Mart’ta iki farklı mekânda aynı anda gerçekleşecek. Kongre kapsamında iki gün boyunca sürecek paydaş buluşmaları 17 Mart’ta Bıçakçı Han’da başlayacak. Buluşmalarda çiftçi, işçi ve sanayici-tüccar-esnaf grupları bildirgelerini son hâline getirmek üzere çalışmalara başlayacak.

Kongrenin AASSM’de yapılacak konuşmalar kısmı ise Özlem Gürses’in sunumuyla gerçekleşecek. Sabah oturumunda Boğaziçi Üniversitesi’nden iktisatçı Prof. Dr. Şevket Pamuk, Bielefeld Üniversitesi’nden sosyolog Prof. Dr. Thomas Faist, Boğaziçi Üniversitesi’nden tarihçi Prof. Dr. Asım Karaömerlioğlu ve ESİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Sıtkı Şükürer konuşacak.

Öğle arasından sonra ise Boğaziçi Üniversitesi’nden akademisyen Prof. Dr. Cem Say, Gelecek Partisi Ekonomi Politikaları Başkanı Kerim Rota, ESİAD Ekonomi Gözlem Grubu Başkanı ve ekonomist Muhittin Bilget ve EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer konuşmalarını yapacak.

UNICEF Türkiye Ofisi tarafından yapılacak İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi Çocuk Çalıştayı Sunumu’nun ardından İhtiyaç Haritası Kurucusu Dr. Ali Ercan Özgür, Anadolu Üniversitesi’nden tarihçi Prof. Dr. Şaduman Halıcı, Boğaziçi Üniversitesi’nden edebiyat tarihçisi Doç. Dr. Erol Köroğlu, Koç Üniversitesi’nden iktisatçı Prof. Dr. Selva Demiralp ve İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Prof. Dr. Bilge Yılmaz dinleyicilerle buluşacak.

Günün kapanışı ise çevrimiçi bağlantı yoluyla Stanford Üniversitesi’nden siyaset bilimci Prof. Dr. Francis Fukuyama tarafından yapılacak.
 
18 Mart’ta Afetlere Hazırlık konuşulacak
“Doğamıza Davet” başlığıyla gerçekleşecek dördüncü günde paydaşlar Bıçakçı Han’da son kez toplanacak.

AASSM’de Özlem Gürses’in sunumuyla gerçekleşecek günde özellikle depremle ilgili birçok uzman konuşma yapacak. ODTÜ’den Kentsel Çalışmalar Uzmanı Prof. Dr. Tarık Şengül, İTÜ’den jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz, Koç Üniversitesi’nden iktisatçı Prof. Dr. Kamil Yılmaz ve İTÜ’den jeolog Prof. Dr. Naci Görür dinleyicilerle buluşacak.

Öğle arasının ardından depremle ilgili sunumlar İTÜ’den jeofizik mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan ve Japon mimar Hiroyuki Unemori ile devam edecek. Ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Dr. Güven Eken, Genç İşsizler Platformu Kurucusu ve iktisatçı Dr. M. Murat Kubilay, Chicago Üniversitesi’nden iktisatçı Prof. Dr. Ufuk Akçiğit konuşmalarını yapacak.

Kapanışta ise araştırmacı yazar ve ekoloji aktivisti Prof. Dr. Vandana Shiva ve Massachusetts Institute of Technology Dijital Ekonomi Girişimi Kurucusu Prof. Dr. Andrew McAfee dinleyicilerin karşısına çıkacak.

Konuşmaların ardından Güldem Atabay’ın moderatörlüğünde Millet İttifakı partilerinin ekonomi politikalarından sorumlu genel başkan yardımcıları “Millet İttifakı Ortak Politikalar Metni Paneli”nde buluşacak.

Panele Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, DEVA Partisi Ekonomi ve Finans Politikaları Başkanı İbrahim Çanakçı, Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı Bülent Şahinalp, Gelecek Partisi Politika İzleme Kurulu Başkanı Feridun Bilgin, İYİ Parti Kalkınma Politikaları Başkanı Ümit Özlale ve Saadet Partisi Genel Başkanvekili Sabri Tekir katılacak.
 
19 Mart’ta Millet İttifakı Genel Başkanları İzmir’de buluşuyor
“Değişime Davet” başlığıyla düzenlenen beşinci günün sabahında Yüksek İstişare Kurulu, üçüncü ve son kez toplanacak. Kurul, Başkan Soyer moderasyonunda paydaşların hazırladıkları bildirgeleri inceleyecek.

Saat 17.00’de ise Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi Büyük Salon’da Millet İttifakı’nın genel başkanları bir araya gelecek.
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı ve Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu İzmir’de buluşacak.
 
20 Mart’ta İktisat ve Uluslararası İlişkiler konuşulacak
20 Mart’ta kongrenin altıncı günü AASSM Büyük Salon’da Deniz Dünyaoğulları Hünler’in sunumuyla yapılacak. Almanya Eski Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Joschka Fischer, yönetmen ve senarist Sırrı Süreyya Önder, Sabancı Üniversitesi’nden siyaset bilimci Prof. Dr. Fuat Keyman, Türkiye Ekonomi Araştırma Vakfı (TEPAV) Başkanı ve iktisatçı Prof. Dr. Güven Sak, Eski Devlet Bakanı, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Murat Karayalçın, ekonomist ve gazeteci Dr. Emin Çapa konuşmalarını gerçekleştirecek.

Öğle arasının ardından ise araştırmacı ve yazar Hanri Benazus, gazeteci ve yazar Nur Batur, stratejik iletişim danışmanı M. Salim Kadıbeşegil, Kadir Has Üniversitesi’nden uluslararası ilişkiler uzmanı Soli Özel, Bilgi Üniversitesi’nden Kültür Politikaları Uzmanı Doç. Dr. Serhan Ada, Fütüristler Derneği Kurucusu Alphan Manas, Devlet Planlama Teşkilatı ve OECD Eski Uzmanı Yusuf Işık dinleyicilerle buluşacak.

Kongrenin altıncı günü, başarılı müzisyen Evgeny Grinko’nun Bir Kira Bir Yuva’ya destek konseri ile sonlanacak.
 
21 Mart’ta sonuç bildirgesi tüm dünyaya duyurulacak
Yedi günlük kongrenin kapanışı AASSM Büyük Salon’da Yekta Kopan’ın sunumuyla gerçekleşecek. İzmir Ticaret Odası Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Özgener, S.S. İzmir Köy Koop Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Neptün Soyer, KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, Birleşik Kamu İş Genel Başkanı Mehmet Balık, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sönmez konuşmalarını yapacak.

Oturumun kapanış konuşmasını ise Oxford Üniversitesi’nden iktisatçı Prof. Dr. Ian Goldin gerçekleştirecek.

2022’nin Ağustos ayından beri süren paydaş, uzman ve yüksek istişare kurulu toplantıları sonucunda ortaya çıkan sonuç metnini tüm delegelerin oylarına sunacak. Ardından ortaya çıkan bildirge, tüm Türkiye ve dünyaya duyurulacak.

Kongre, Kardeş Türküler’in Bir Kira Bir Yuva kampanyasına destek konseriyle noktalanacak.
 
Kongreye katılım mobil uygulama üzerinden
İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’ne katılım “İktisat Kongresi” mobil uygulamasından sağlanabiliyor. Ana oturumlar için ilgili güne kayıt yaptırmak ve verilen karekodu etkinlik alanında göstermek yeterli oluyor.

Kongrenin tamamı İzmirTube YouTube kanalından canlı olarak yayınlanacak.

Kongrenin sekreteryası İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İzmir Planlama Ajansı (İZPA) tarafından yürütülüyor. Kongre programı ve diğer tüm detaylar için iktisatkongresi.org ziyaret edilebilir.