İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi'ne dünyaca ünlü konuşmacılar damga vuracak

İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi'ne dünyaca ünlü konuşmacılar damga vuracak

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 15-21 Mart tarihlerinde “Yeniliğe Davet” sloganıyla düzenlenen İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’nde aralarında dünyaca ünlü bilim insanı, tarihçi, siyasetçi, sosyolog ve aktivistin bulunduğu 70’e yakın isim sunum yapacak.
 
15-21 Mart 2023 tarihleri arasında İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından “Yeniliğe Davet” sloganıyla düzenlenen İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi, Türkiye ve dünyanın saygın bilim insanları ve uzmanlarını bir araya getirecek. Prof. Dr. Andrew McAfee, Sir Bob Geldof, Prof. Dr. Francis Fukuyama, mimar Hiroyuki Unemori, Prof. Dr. Ian Goldin, Joschka Fischer, Prof. Dr. Michio Kaku, Prof. Dr. Thomas Faist, Prof. Dr. Timothy Garden Ash, Prof. Dr. Vandana Shiva kongrede konuşma yapacak isimler arasında yer alacak.
 
Sanatçıdan fizikçiye…
Yedi gün sürecek kongrede dünyaca ünlü bilim insanı, tarihçi, siyasetçi, sosyolog ve aktivistlerin bulunduğu 70’e yakın konuşmacı, birçok kapsamlı sunum yapacak. Kongrenin açılış günü olan 15 Mart’ta sanatçı ve aktivist Sir Bob Geldof, “Fark Yaratmak” başlıklı bir konuşmasıyla dinleyicilerle bir araya gelecek.

16 Mart’ta tarihçi ve yazar Prof. Dr. Timothy Garton Ash çevrim içi bağlantıyla “Şimdinin Tarihi İçerisinde Türkiye” başlıklı bir konuşma yapacak. Aynı günün kapanış konuşmasını ise “50 Yıl Sonra Türkiye” başlığıyla teorik fizikçi Prof. Dr. Michio Kaku gerçekleştirecek. 17 Mart’ta akademisyen Prof. Dr. Thomas Faist “İklim Tahribatı ve Göç: Ulusötesi Sosyo-Ekolojik Sorun” başlıklı konuşmasını gerçekleştirecek. Günün kapanış konuşmasını ise “Küresel Siyaset, Demokrasi ve Türkiye” başlığıyla çevrim içi olarak kongreye katılacak siyaset bilimci Prof. Dr. Francis Fukuyama yapacak.
 
Deprem ve Türkiye
18 Mart’ta Japonya’daki Tōhoku depreminin ardından afetlere tümüyle dayanıklı bir şekilde tasarlanan Sukagawa Toplum Merkezi’nin mimarı Hiroyuki Unemori “Deprem ve Türkiye: Afetlerden Kurtulmak Mümkün mü?” başlıklı konuşmasını yapacak. Hintli araştırmacı yazar ve ekoloji aktivisti Prof. Dr. Vandana Shiva “Doğa Ana ve İnsanlığın Geleceği” isminde bir konuşma ile dinleyicilerin karşısına çıkacak. Hemen ardından ise baş araştırmacı Prof. Dr. Andrew McAfee ise “Demateryalizasyonun Gücü” başlıklı konuşmasında “Daha az doğal kaynak tüketirken ekonomiyi nasıl büyütebiliriz ve dijitalleşmeyi kullanabilir miyiz?” sorularının cevabını arayacak.

20 Mart’ta Almanya Eski Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı siyasetçi Joschka Fischer “Avrupa Birliği, Demokratikleşme ve Türkiye” isimli konuşmasıyla dinleyicilerle buluşacak. Kongrenin son günü olan 21 Mart’ta ise iktisatçı Prof. Dr. Ian Goldin “Kurtuluş: Küresel Krizden Daha İyi Bir Dünyaya” başlıklı konuşmasını yapacak.
 
Kayıtlar “İktisat Kongresi” uygulamasından yapılacak
Kongreye katılabilmek için “İktisat Kongresi” uygulamasını indirerek ilgili güne kayıt yaptırmak gerekiyor. Uygulama üzerinden alınan karekodlar ile etkinlik alanına giriş yapabilecek.

Uygulama aracılığıyla kongre çerçevesinde yapılacak tüm etkinliklerle ilgili bilgilere ulaşılabiliyor. Kullanıcılar ayrıca, tüm geliri deprem bölgesine aktarılacak Melike Şahin, Evgeny Grinko ve Kardeş Türküler konserleri için de bilet alabiliyor.

"İktisat Kongresi" uygulaması, hem Apple Store hem de Google Play’den cep telefonu ve tabletlere indirilebiliyor.
 
Kongre programı açıklandı
Yedi gün sürecek İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’nin programında ana oturumlar, delege buluşmaları, forumlar ve sanatsal faaliyetler bulunuyor.

Kongre kapsamında 18 Mart’ta Millet İttifakı’nı oluşturan siyasi partilerin ekonomiden sorumlu genel başkan yardımcılarının katılacağı panelde Millet İttifakı Ortak Politikalar Metni ele alınacak.

19 Mart’ta ise Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı ve Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu ile Millet İttifakı’nı oluşturan diğer siyasi partilerin genel başkanları İzmir’de yurttaşlarla buluşacak.

6 Şubat 2023'te yaşanan büyük deprem felaketinin ardından 15-21 Mart tarihlerine ertelenen İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi'nin programına depreminin yarattığı yıkımın uzun vadeli sonuçları hakkında kapsamlı müzakereler dahil edildi.

Kongre 15-21 Mart’ta
Sivil, şeffaf ve tümüyle katılımcı bir girişim olan İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi, 15-21 Mart 2023 tarihleri arasında düzenlenecek. Kongrenin sonucunda yeni yüzyıla yön verecek politika önerileri tüm Türkiye ile paylaşılacak.

Kongrenin sekretaryası İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İzmir Planlama Ajansı (İZPA) tarafından yürütülüyor. İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’nin programı ve diğer tüm bilgiler için iktisatkongresi.org'u ziyaret edebilirsiniz.