Soyer: Önceliğimiz Akdeniz üzerinden İzmir’in kabuğunu kırmak

Soyer: Önceliğimiz Akdeniz üzerinden İzmir’in kabuğunu kırmak

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir Akdeniz Akademisi’nin Akademik Kurul toplantısında katıldı. Soyer, önceliklerinin Akdeniz üzerinden İzmir’in kabuğunu kırmak olduğunu belirterek, “İçinde yaşadığımız küresel krizler konusunda İzmir’den üretilen çözümlerin Akdeniz’de tartışılmasını, uluslararası platformlarda konuşulmasını sağlamak istiyoruz. Bunu yapabiliriz” dedi. Toplantıda, Akdeniz Akademisi’nin “Akdeniz Kültür Ağı”nın oluşmasında öncü bir rol oynaması için yapılacak çalışamlar ele alındı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren İzmir Akdeniz Akademisi’nin akademik kurul toplantısına katıldı. Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde (AASSM) düzenlenen toplantının moderatörlüğünü Başkan Soyer yaptı. Bilim insanları, uzmanlar, akademisyenler ve belediye bürokratlarının katıldığı toplantıda İzmir’in Akdeniz’deki öncü rolünü güçlendirecek çalışmalar ve Akdeniz Akademesi’nin rolü ele alındı. Toplantıda İzmir Büyükşehir Belediyesi Kent Tarihi ve Tanıtımı Dairesi Başkanı Mihriban Yanık Akdeniz Akademesi’nin faaliyetleri hakkında sunum yaptı.

“Akdeniz Akademesi eşsiz bir yapı”
Katılımcıların önerilerini değerlendiren ve toplantının oldukça verimli geçtiğini belirten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer, bütün insanlığın bildiği medeniyetlere ev sahipliği yapan Akdeniz’i mavi kıta olarak tarif ederek çok önemsediğini söyledi. Akdeniz Akademisi’nin eşsiz bir yapı olduğunu belirten Başkan Soyer, “İzmir Büyükşehir Belediyesi, Akdeniz’deki öncü rolünü artırmak için pek çok çalışma yaptı. Akdeniz Akademisi daha çok yol açabilir. Bunun için çalışıyoruz. İzmir bunu yapabilir. Çünkü bizim önceliğimiz Akdeniz üzerinden İzmir’in kabuğunu kırmak ve Akdeniz ile ve dünyayla daha çok entegre etmek. Buradan dünyaya ilham vermek, Akdeniz’e ilham vermek, içinde yaşadığımız küresel krizler konusunda İzmir’den üretilen çözümlerin Akdeniz’de tartışılmasını, uluslararası platformlarda konuşulmasını sağlamak istiyoruz. Biz iddiamızı büyütme konusunda fazla mütevazi olmayalım fazla tevazu göstermeyelim. Bunu yapabiliriz. Bu krizlerin bize dayattığı ne varsa en iyi çözümler yine Akdeniz’den üretilecek. Akdeniz’den üretilecekse niye İzmir’den üretilmesin? Niçin bu hikayenin öncüsü olmayalım? Niye Akdeniz’de daha fazla sözümüzü aktarmayalım? Onların bilgisiyle İzmir’in önünü açacak, onlardan ilham alarak İzmir’i daha ileri götürecek bir mekanizma kurmayalım? Tasarımda, mimaride, edebiyatta, sanatta, kültürde her şeyde bunu yapabiliriz. Akdeniz Akademisi’nin iddiasını büyütebilecek bir altlığı taşıdığına inanıyorum. Biz bu kadar farklı disiplinlerden, birikimlerden, kurumlardan bir araya gelmiş ve aynı hayali, hedefi yakalamaya çalışan insanlar olarak bunu yapmaya muktediriz. 10 sene önce yıla çıkanlardan Allah bin kere razı olsun, öpüp başıma koyuyorum hiç tereddütsüz. Hepsinin, her birinizin eline emeğine sağlık. Ama çıtayı biraz daha yükseltmek mümkün” dedi.

“Sakin sularda iyi kaptan çıkmıyormuş ben halimden memnunum”
Toplantının son bölümünde göreve gelmesinin ardından pandemi, deprem, ekonomik kriz gibi olumsuz durumların yaşanmasının hatırlatılması üzerine konuşan Başkan Soyer, “Sakin sularda iyi kaptan çıkmıyormuş. Ben memnunum halimden” dedi.

Yeni dönem için 10 kişilik ekip kuruldu
Toplantıda yeni dönemdeki çalışmaların belirlenmesi için 10 kişilik bir ekip oluşturuldu. Gönüllülerden oluşan çalışma grubunda İstanbul Bilgi Üniversitesi Sanat ve Kültür Yönetimi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Serhan Ada, Yaşar Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden Prof. Dr. Aylin Güney, Araştırmacı-Yazar Siren Bora, mimarlar Mine Aşçı ile Nevzat Sayın, Yayımcı Raşit Çavaş, Dokuz Eylül Üniversitesi Emekli Arkeolog Doç. Dr. Ahmet Uhri, Ege Üniversitesi Emekli Ziraat Mühendisi Prof. Dr. Uygun Aksoy, Dokuz Eylül Üniversitesi’nden deniz bilimci Doç. Dr. Güzel Yücel Gier, İzmir Ekonomi Üniversitesi Tasarım Dr. Elif Kocabıyık Savasta ve ODTÜ emekli iktisat tarihçisi Prof. Dr. Eyüp Özveren yer aldı.

İzmir Akdeniz Akademesi ile öncü adım
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından İzmir’e gönül vermiş bilim, sanat ve kültür insanlarının katılımıyla “Akdeniz’in Kültür, Sanat ve Tasarım Kenti İzmir” hedefinin yaşama geçmesine katkı koyması amacı ile 12 Mart 2012 tarihinde İzmir Akdeniz Akademisi kuruldu. Akademi, İzmir’in dünyaya açılma stratejisinin geliştirilmesine de katkıda bulunarak kente ve ülkeye yeni ufuklar açmayı hedefi doğrultusunda çalışmalar yürütüyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin stratejik planı doğrultusundaki hizmet politikalarının üretiminde daha aktif rol üstlenmesi, bölgesel ve uluslararası iletişimi artırarak İzmir’in Akdeniz’deki öncü rolünün güçlendirilmesi, İzmir’in ekolojik bir yerleşme tasarımı ile yenilikçiliği özendirici, İzmir’in Akdeniz’in kültürel hareketliliğine katkıda bulunan kentler ve kültürel girişimlerle etkileşim içinde bir “Akdeniz Kültür Ağı”nın oluşmasında öncü bir rol oynaması konusunda fikir alışverişinde bulunmak için düzenlenen toplantının önemli bir adım olması planlandı. Gelişen fikirler, öneriler çerçevesinde bu buluşmaların sektörel ayrımlarla desteklenmesi düşünülüyor.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in pek çok ulusal ve uluslararası toplantıda altını çizdiği Döngüsel Kültür yaklaşımı ile gelişen “Döngüsel Kültürlü Şehirler İttifakı” kavramına eşlik edecek açılımlar, bu açılımların güncellenmesi ve Akdeniz Akademisi’nin üretimlerinin İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı stratejik planındaki hedeflerle uyuşması bekleniyor.

Neler yapıldı?
Yakın zamanlarda İzmir Büyükşehir Belediyesi Akdeniz Akademisi Şube Müdürlüğü, Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Teşkilatı (UCLG) Kültür Komitesi'nin desteği ile Kültür için Gündem 21 Eylemlerinin uygulanması ve bunlarla ilgili çalışmalarda diğer kentlere öncülük etmesini öngören Öncü Kentler (Leading City) programını yürüttü. İzmir için planlanan kültür merkezli 7 proje hazırlandı ve gerçekleştirilmesi yönünde adımlar atılmaya başlandı.  Akdeniz Akademisi Şube Müdürlüğü aynı zamanda, İzmir'in Akdeniz ülkeleri ve kentleriyle kurduğu bağların arkeolojik veriler ve güncel araştırmalar üzerinden değerlendirilmesi, geçmişten günümüze deprem ve tsunami gibi doğal afetlerle kıyı çizgisi değişimlerinin geniş kitlelere anlatılması amacıyla 10 Aralık 2022 tarihinde, Travel Turkey İzmir Fuarı kapsamında Fuar İzmir'de Çağlar Boyunca Akdeniz ve İzmir Sempozyumu'nu gerçekleştirdi. Bu çalışmalara ayrıca Çocuklar İçin Akdeniz programı eşlik etti.