İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketi İzDoğa “İzmir Dönüşüm Sertifikası” vermeye başlıyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketi İzDoğa “İzmir Dönüşüm Sertifikası” vermeye başlıyor

Doğa ile uyumlu bir İzmir inşa etme hedefiyle çalışmalarını sürdüren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in öncülüğüyle kurulan İzDönüşüm projesi büyüyor. Atıkları kazanca çevirme ve atık toplayıcılarının çalışma şartlarını iyileştirme amacıyla başlatılan proje kapsamında artık emek sömürüsü içermeden geri dönüşüm yapan firmalara ve onların ürünlerine sertifika verilecek. 

 

İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketlerinden İzDoğa, İzmir Dönüşüm Sertifikası vermek için yetkili kurum oldu. NAC’ın (Ulusal Akreditasyon Merkezi) akredite ettiği İzDoğa, insan sömürüsü içermeden geri dönüşüm yapan firmalara ve onların ürünlerine sertifika veren kuruluş olmaya hak kazandı. 

Üretim zincirinde atık toplayıcılarını iyi şartlarda ve sigortalı olarak çalıştıran, çalışanların sağlığını gözeten firmalar İzDoğa’nın sertifikasyon denetimlerini tamamladıktan sonra İzmir Dönüşüm Sertifikasını almaya hak kazanacak. İzmir Dönüşüm Sertifikasını alan geri dönüşüm firmaları bu belge sayesinde piyasaya sürdükleri ürünlerin emek sömürüsüne konu olmadığını tüketicilerine ispatlayacak ve böylelikle ürünlerinin katma değerini artıracak. 

Sertifika alan kuruluşlara ürünlerinin üzerinde kullanılmak üzere bu programa özel hazırlanan “İ” logosunu kullanma hakkı verilecek. Böylelikle İzmir Dönüşüm Sertifikası bir yandan sokak toplayıcıları için bir toplumsal güvenlik kalkanı oluştururken, diğer yandan doğayı koruyacak ve bu sertifikayı alan kuruluşların kazancını artıracak.

 

İzmir Dönüşüm Sertifikası nedir?

“İzmir Dönüşüm”, ISO 17065 kapsamında İzdoğa tarafından hazırlanan bir sertifika programı.

Program, atık toplama ve geri dönüşüm alanında çalışanların istihdam koşullarını iyileştirerek toplumsal adaleti yükseltmeyi ve sektör çalışanlarının yaşam standartlarını artırmak için öncü bir rol oynamayı amaçlıyor.

Programın çalışanların refah seviyesini koruyup artırması, ayrıca atık toplama ve ayrıştırma faaliyetinin de doğayla uyumlu şekilde gerçekleşmesini sağlaması hedefleniyor.

İzmir Dönüşüm Sertifika programına başvurmak isteyen kurum ve kuruluşlar  izmirdonusum.comsitesini ziyaret edilebilir. Türkiye’nin her bir yanından geri dönüşüm firmalarına başvuru yapabiliyor.